2 Δεκεμβρίου 2023
Τηλέφωνο: 210 4974600

Νοέμβριος 2017

  1. Home
  2. Νοέμβριος 2017

1/5/1944

Η εκτέλεση των 200 Ελλήνων πατριωτών είναι μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της αντίστασης κατά των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρώην κρατούμενοι ήταν εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη και τον Αϊ-Στράτη. Τους εκτέλεσαν ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944. Οι εκτελεσθέντες κρατούνταν στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι. Νωρίς το πρωί μετά το προσκλητήριο, εκφωνήθηκε ο κατάλογος των μελλοθάνατων που είχε συνταχθεί στα γραφεία των Ες Ες και της Ειδικής Ασφάλειας στην οδό Μέρλιν. Οι 200 μεταφέρθηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής με δέκα φορτηγά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, έγραφαν σημειώματα και τα πετούσαν στο δρόμο. Παραλήπτες ήταν η μάνα, ο πατέρας, τα αδέλφια, οι αγαπημένοι τους άνθρωποι και οι συναγωνιστές τους. Οι περαστικοί ήταν οι ταχυδρόμοι που θα μετέφεραν τα μαντάτα……
«Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος», έγραψε ο Νίκος Μαριακάκης, γεωπόνος από τα Χανιά. Τιμή και σεβασμό εμπνέει η στάση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στον οποίον οι Γερμανοί προσέφεραν τη ζωή επειδή γνώριζε πέντε γλώσσες και τον χρησιμοποιούσαν ως διερμηνέα. Έπρεπε όμως κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του. Απάντησε ότι θα δεχόταν να ζήσει μόνο εάν δεν πήγαινε κάποιος άλλος στο εκτελεστικό απόσπασμα, αντί για αυτόν! Οι Γερμανοί δεν συγκινήθηκαν…. Λίγο μετά τις 10 το πρωί είχαν ολοκληρώσει το έργο τους απέναντι σε αθώους πατριώτες, που ως κρατούμενοι από την εποχή του Μεταξά, δεν τους είχαν πολεμήσει ποτέ….

Τα παραπάνω αφορούσε η ταινία του Παντελή Βούλγαρη: “Το τελευταίο σημείωμα”, που παρακολουθήσαμε με τους μαθητές μας στα πλαίσια του προγράμματος ‘Αντισταθείτε’ το Σάββατο 11/11/17 ,το απόγευμα στο Village.

30-11-2017

Οι μαθητές του τμήματος Α6 επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν σήμερα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τον τόπο που επέλεξαν οι Γερμανοί ως χώρο εκτέλεσης 701 Ελλήνων αγωνιστών και 25 αντιφασιστών στρατιωτών του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί) κατά τα έτη 1942-1944. Η κορυφαία και πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του Σκοπευτηρίου ήταν η μαζική εκτέλεση 200 πατριωτών-κομμουνιστών την πρωτομαγιά του 1944. Οι αγωνιστές, οι οποίοι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν όρθιοι, γενναίοι και με κυρίαρχο το αίσθημα της αυτοθυσίας πέθαιναν τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και ζητωκραυγάζοντας για το Ε.Α.Μ.
Θα μείνουν στη μνήμη μας για τα ανώτατα ιδανικά και αξίες που υπηρέτησαν…